HUDOBNO
VZDELÁVACO
OSVETOVÉ
KULTÚRNE
PODUJATIE

Prvý ročník inTOLERANTfestivalu máme za sebou...

V sobotu 2. septembra 2023 sa v priestoroch Elektrárne Piešťany odohral prvý ročník festivalu inTOLERANTfest. Festival bol zameraný na osvetu o potravinových intoleranciách a IBD ochoreniach. Organizátori festivalu si toho však pripravili oveľa viac, a to nie len pre Piešťancov a Piešťanky, ale aj pre mnohých ľudí z okolia Trnavského kraja. Toto jedinečné podujatie sa nieslo v hudobno-vzdelávacom duchu.

V jednom dni priniesol tento jedinečný festival svojim návštevníkom toľko, koľko vedel. Deň sa začal ľudovou nôtou, kedy sa festival oficiálne otvoril „rýdzo slovenskými“ raňajkami, ktoré tak ako celý program uvádzala moderátorka Lucia Hlaváčková. Návštevníci mali možnosť ochutnať domáci kváskový chlieb pečený na dreve či bezlepkový chlieb vhodný pre celiatikov. Samozrejme, ku chlebíku nesmela chýbať soľ. Pokračovali sme rannou jógou na streche elektrárne. Hýbať sa mohli návštevníci aj na tanečnom workshope či na koncertoch, ktoré tvorili veľkú časť samotného programu. Okrem vystúpení pesničkárov Adriana Blooma, Graeme Marka či Vespa na Galery stage, si na tom hlavnom mohli ľudia vychutnať alternatívny rock menších lokálnych kapiel ako Family Friend, Cup of Tea či hudbu Richarda Autnera s kapelou a Petra Juhása. Posledná kapela večera, Puding Pani Elvisovej, sa pred koncertom rozhodla presunúť svoje vystúpenie z hlavného pódia na to vonkajšie, čo vyústilo v omnoho intímnejšiu atmosféru, skoro ako na grilovačke u priateľov. Všetci si to veľmi užili, vrátane Pudingáčov. Bol to naozaj spontánny a skvelý nápad.

Ako už bolo spomenuté, na festivale šlo aj o osvetu a vzdelávanie. Moderátorka Lucia Hlaváčková sa v rámci diskusií rozprávala s neuropsychológom Robertom Krausem, ktorý priblížil fungovanie mozgu, ale aj ako sa psychicky vysporiadať s ochorením či ochorením blízkeho. Taktiež priblížil ako sa nenátlakovo správať ku chorému človeku a odpovedal na otázky nie len moderátorky, ale aj návštevníkov. Ďalej sme pokračovali diskusiou s výživovou poradkyňou Veronikou Mičianovou a doktorkou Janette Čemickou z IPPM (inštitút prediktívnej personalizovanej medicíny), ktoré veľmi zaujímavo a odborne rozprávali o tom, ako fungujú IBD ochorenia, do akej miery ovplyvňuje stravovanie ochorenia tráviaceho traktu a podobne. Neskôr diskutoval o svojom živote s Crohnovou chorobou aj raper Majself, ktorý aj zaspieval niekoľko piesní zo svojho repertoáru. Všetky diskusie si mohli vypočuť nielen ľudia sediaci pod pódiom, ale vďaka prenosu aj ľudia v Relax zóne či poslucháči rádia SUB FM, ktoré diskusie vysielalo naživo. Záznamy sú aktuálne dostupné aj na webovej stránke festivalu (www.in-tolerant.sk) v sekcií Obchod/audiozáznamy.

Neoddeliteľnou súčasťou tohto jedinečného podujatia boli dôsledne vybrané stánky s jedlom a nápojmi, ktoré boli vhodné pre ľudí s intoleranciami a rôznymi ochoreniami tráviaceho traktu, avšak určite chutili aj ostatným. Návštevníci mohli ochutnať hlavné jedlá, ako napríklad vegánske hamburgre, či nápoje bez pridaných umelých sladidiel, taktiež pivo so zaujímavým a zdravším spracovaním a mnohé iné. Nechýbali stánky s cukrovinkami, avšak nie hocijakými. Boli to špeciálne koláčiky bez pridaných cukrov, ktoré pokryli rôzne intolerancie a boli vhodné aj pre ľudí, ktorí neznášajú lepok. Nechýbali ani rôzne ochutnávky od partnerov festivalu. Dali sa ochutnať rôzne náhrady mlieka, veľký sortiment rôznych pochutín bez obsahu gluténu či cukru, od chipsov až po čokoládové tyčinky. Taktiež sme mali ochutnávku tekutých probiotík spolu s poradenstvom. Môžeme si dovoliť tvrdiť, že všetci zúčastnení festivalu si prišli na svoje a mali zodpovedanú väčšinu otázok, ktoré im ležali na srdci. Samozrejme nechýbali ani stánky s handmade výrobkami od veľmi šikovných predajcov.

Sprievodný program okrem spomínanej jógy a tanečného workshopu tvoril napríklad livecooking s gastro-špecialistom Martinom Queue a šéfkuchárom Jurajom Hruškom. Martin návštevníkom porozprával o jeho živote s IBD ochorením a potravinovými intoleranciami. Taktiež porozprával aj o svojej knihe, ktorú čoskoro vydá a o tom, čo ho viedlo k vydaniu tejto knihy. Popri Martinovom rozprávaní pripravoval šéfkuchár Juraj Hruška jedinečné a chutné jedlá vhodné pre ľudí s potravinovými intoleranciami. Juraj zbieral skúsenosti aj v michelinských reštauráciách. Momentálne sa pod jeho vedením zaradila medzi najlepšie na Slovensku aj košická reštaurácia Slávia. Za Kuchára roka podľa odborných hodnotiteľov bedekra Gurmán na Slovensku ho vyhlásili v roku 2018. Návštevníci festivalu mohli ochutnať perfektne pripravené jedlo či sa pýtať otázky, na ktoré im s radosťou Martin s Jurajom odpovedali. Veru, ešte teraz sa nám slinky zbiehajú pri pomyslení na tieto chutné jedlá. Sprievodný program pre návštevníkov doplnila aj pacientská organizácia Nie rakovine, ktorá si pre festival pripravila náučno vzdelávací program o prevencii rakoviny so zakladateľom Patrikom Hermanom. Spolu s Patrikom prišli aj dobrovoľníci napríklad Marián Božik, ktorý má osobné skúsenosti s rakovinou a práve prevencia testom mu zachránila život.

Deti okrem skvelej hudby od malinyJAM zabával detský kútik či matematický stánok, kde pre nich bol pripravený celodenný program.

Festival bol ukončený v neskorých večerných hodinách, kedy sa o afterpárty postaral slovenský predstaviteľ dnb scény – The Prophecy.
Na to, že šlo o vôbec prvý ročník festivalu, možno konštatovať, že sa aj napriek menšej účasti podaril, a že si u návštevníkov spravil do budúcna dobré meno.

Autori: Samuel Sokol
a Viera Vesperínová